Eten Zonder Koolhydraten: Wat en Waarom?

geen broodSouth Beach, Atkins, Low Carb, om zomaar even wat bekende diëten op te noemen. Wat ze gemeen hebben is dat ze gebaseerd zijn op het eten zonder koolhydraten, of in ieder geval minder…

Over één ding zijn de afslankdeskundigen het namelijk eens:

Overgewicht is grotendeels te wijten een overmatig gebruik van koolhydraten. Door koolhydraatrijk voedsel te vervangen door voedsel zonder koolhydraten, worden we dus een stuk slanker.

Wat zijn koolhydraten eigenlijk?

Koolhydraten is een verzamelnaam voor de suikers en zetmeel in onze voeding. Deze voedingsbestanddelen worden in ons lichaam omgezet naar glucose, wat de brandstof voor het lichaam vormt. We hebben koolhydraten dus nodig om te kunnen functioneren: te lopen, te praten, te denken. Wanneer we alleen maar voedsel zonder koolhydraten zouden eten, zouden we al snel geen energie meer hebben.

Waarom je dik wordt van te veel koolhydraten

De koolhydraten in ons voedsel worden dus omgezet in glucose. Wanneer we meer koolhydraten eten dan we aan brandstof nodig hebben, wordt het overschot in het lichaam opgeslagen als glycogeen. Deze opslagcapaciteit is echter beperkt. Wanneer alle opslagplaatsen in het lichaam vol zijn, wordt de overtollige glucose omgezet in vet en opgeslagen in vetcellen. Wanneer dit vaak en langdurig gebeurt, kunnen verschillende nadelige effecten hiervan het gevolg zijn:

 • Gewichtstoename die kan leiden tot overgewicht
 • Steeds meer behoefte aan koolhydraten, hongeraanvallen en vreetbuien
 • Vermoeidheid en/of hoofdpijn na de maaltijd

Er zijn grofweg twee verschillende soorten koolhydraten:

 1. Enkelvoudige koolhydraten (suikers): worden snel door het lichaam verwerkt en opgeslagen als vet. Voeding met veel enkelvoudige koolhydraten veroorzaken dat je snel weer een hongergevoel hebt. Dit is de variant waarbij matigheid geboden is. Enkelvoudige koolhydraten komen voor in voedingsmiddelen als snoep, ijs, frisdrank, maar ook in fruit en zuivelproducten.
 2. Meervoudige of complexe koolhydraten (zetmeel): worden veel geleidelijker omgezet in glucose, worden minder snel als vet opgeslagen en geven veel langer een verzadigd gevoel. Deze koolhydraten komen voor in bruin brood, bonen, rijst, volkorenpasta en groenten.

Hoeveel koolhydraten mag je op een dag binnenkrijgen?

Een gezond dagelijks voedingspatroon is als volgt samengesteld:

 • ~ 50% koolhydraten
 • ~ 30% vetten
 • ~ 20% eiwitten

In het algemeen kun je er vanuit gaan dat je per dag 5 tot 7 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht mag eten. Wanneer je voedsel met koolhydraten regelmatig afwisselt met voedsel zonder koolhydraten verlaag je de kans dat je teveel koolhydraten binnenkrijgt. En wanneer je koolhydraten gebruikt, kies dan vooral voor de meervoudige koolhydraten om de kans op de opslag van extra vet en gewichtstoename te verlagen.

Hoe bepaal je de hoeveelheid koolhydraten in je voedsel?

Een handige website hiervoor is de website Koolhydratentabel.nl. Met deze site kun je aflezen hoeveel koolhydraten er in bepaalde voedingsmiddelen zitten. Zo kun je precies berekenen hoeveel koolhydraten je nu eigenlijk op een dag binnenkrijgt.

2 Reacties

 1. katty
  • Jan Paul

Reageer: