Hoe Gezond Eten er in De Praktijk Uitziet

salade maaltijdIedereen is zich er wel van bewust dat gezond eten een grote invloed heeft op de gezondheid, maar hoe ziet dat er in de praktijk precies uit?

Dit artikel gaat nader in op hoe je in het dagelijks leven invulling geeft aan gezond eten, en hoe je voorkomt dat je terugvalt in slechte oude eetgewoonten.

2 belangrijke criteria

Variatie en met mate eten zijn 2 belangrijke criteria die bij gezond eten horen. Door gevarieerd te eten krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren, zodat je je fit en gezond voelt. Daarnaast is met mate eten ook belangrijk om op een gezond gewicht te blijven, of wanneer je wilt afvallen.

Nu is met mate eten makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen hebben gedurende de dag behoefte aan tussendoortjes. En daar is op zich niets mis mee, zolang je kiest voor tussendoortjes die passen bij gezonde eetgewoonten…

Een tussendoor “dagmenu” van een gezonde eetster zou er bijvoorbeeld zo uit zou kunnen zien:  2 biscuitjes, 2 rijstwafels, handje popcorn, enkele zoute pretzels en een stuk rauwkost. Daarbij word dan niet teveel frisdrank of vruchtensap gedronken maar, thee, water en light-frisdrank.

Tussendoortjes als koek, gebak, chocolade en chips, snacks, frisdrank en alcohol horen uiteraard niet bij gezonde eetgewoonten, of tenminste niet het regelmatig gebruik ervan. Beperk het eten van deze tussendoortjes tot een enkele keer en beperk ook de hoeveelheid die je dan gebruikt. Dus niet een heel pak koek, maar één koekje.

Gezonde voedingskeuzes

Groenten en fruit zijn in tegenstelling tot chips etc. wel goed voor je lichaam en verkleinen de kans op aandoeningen als hart- en vaatzieken. Het wordt aanbevolen minimaal twee stuks fruit en twee ons groenten per dag te eten.

Daarnaast past volkoren brood en pasta in ook een verantwoord eetpatroon, omdat er weinig suikers of vetten in zitten en ze een langdurig verzadigd gevoel geven. Bovendien prikkelen de vezels in groente, fruit en volkoren de darmen en zorgen zo voor een goede stoelgang.

Als laatste is het ook belangrijk te letten op de soort vetten die je binnenkrijgt. Teveel verzadigd vet vergroot bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten. Het zit in vlees, dierlijke zuivelproducten, koekjes, gebak, chocolade en snacks. Kies in plaats van verzadigd vet liever voor producten met onverzadigd vet zoals dieetmargarine, vloeibare bak- en braadproducten, magere melkproducten en mager vlees en vis.

Hoe vaak eet je op een dag?

Behalve de voeding zelf, bestaan gezonde eetgewoonten uit nog een belangrijk element, namelijk het aantal eetmomenten op een dag en wanneer deze eetmomenten plaatsvinden.

Wanneer we het in dit verband hebben over gezond eten, ligt de nadruk op het aanhouden van vaste eetmomenten en voorkomen dat je de hele dag door aan het eten bent. Ook wordt afgeraden ’s avonds laat, vlak voor het slapen gaan, nog te eten. De spijsvertering draait tijdens de nachtrust namelijk op een laag pitje, waardoor voedsel niet meer goed verwerkt wordt.

De basis van een goed eetritme wordt gevormd door de drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en avondeten. Tussendoortjes eet je bij voorkeur tussen ontbijt en lunch én tussen lunch en avondeten.

Nieuwe eetgewoonten voor een duurzaam fitter lichaam

Gezonde eetgewoontes zijn onmisbaar voor mensen die willen afvallen. Wanneer je van gezond eten een vast onderdeel van je leven maakt, voorkom je bovendien het bekende jojo-effect.

In tegenstelling tot snel afvallen met een streng dieet, waarbij je meestal na verloop van tijd terugvalt in je oude eetgewoonten, is afvallen door middel van gezond eten een manier van afvallen met een duurzaam resultaat. Zeker wanneer je het combineert met regelmatig bewegen.

De verantwoorde tussendoortjes, die onderdeel uitmaken van een gezond eetpatroon, zorgen ervoor dat je het beter volhoudt dan een streng dieet, waarbij je meestal maar heel weinig mag eten. Door jezelf een structureel ander eetpatroon met gezonde eetgewoonten aan te meten, val je af, blijf je op gewicht en voel je je ook nog fitter, energieker en gezonder.

1 Reactie

  1. Aline

Reageer: