De Waarheid over het Volgen van een Crash Dieet

streng afvallenHeb je wel eens een crashdieet gevolgd of overweeg je dat te gaan doen? Vijf kilo of meer afvallen in een week klinkt natuurlijk leuk…

Zeker wanneer de zomer weer aanbreekt en je straks in je bikini het strand op wilt. Of om die ene broek, die nu te strak zit, wel weer aan te kunnen.

Er zijn genoeg situaties te bedenken waarin het een aantrekkelijke gedachte is om snel veel af te vallen. Het volgen van een crash dieet lijkt dan een logische stap, maar is dat uiteindelijk juist niet.

Waarom een crash dieet geen verstandige keuze is

  • Het is ongezond omdat de meeste crash diëten gebaseerd zijn op nogal eenzijdige voeding, waardoor je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • Met een crash dieet sla je bovendien de plank voor een slanker figuur op de langere termijn, volledig mis. Uiteindelijk eindigen de meesten met een hoger gewicht dan toen ze begonnen.

Een crash dieet is een zeer intensief dieet met als doel zoveel mogelijk afvallen in zo kort mogelijke tijd. Er bestaan verschillende varianten. Enkele bekende voorbeelden zijn:

  • Ziekenhuisdieet
  • Soepdieet
  • Yoghurtdieet
  • Sapdieet

Deze diëten zijn erop gericht het aantal calorieën dat je binnenkrijgt tijdelijk drastisch te verlagen, waardoor je snel kilo’s kwijtraakt. Nadelig effect is echter dat je lichaam hierdoor te weinig brandstof krijgt om goed te kunnen blijven functioneren en als reactie hierop spieren gaat afbreken. En daar zit ‘m nu net de bottleneck van een Crash dieet.

Te weinig voeding → spierafbraak

Door het tekort aan brandstof springt je lichaam in de ‘overlevingsstand’. Om met een minimum aan voedingsstoffen dat binnenkomt toch aan de energiebehoefte te voldoen, gaat het lichaam spiermassa afbreken. De eiwitten die hierbij vrijkomen, worden door het lichaam als plaatsvervangende brandstof gebruikt.

Dus terwijl jij tevreden naar de weegschaal kijkt  met het idee dat je gewichtverlies iets met minder vet te maken heeft, is het in werkelijkheid spierafname dat hiertoe leidt. 

Spierafbraak → vertraagde stofwisseling

Nu zou je kunnen denken: ‘Jammer dan, ik val toch af?’ Maar wat als ik je vertel dat het juist je spieren zijn die een groot deel van de calorieën verbruiken, zelfs wanneer ze in rust verkeren.

Minder spieren betekent dus minder verbranding en dat leidt weer tot een vertraging van de stofwisseling. Je hoeft geen Einstein te zijn om te begrijpen dat dat geen goede ontwikkeling is en uiteindelijk zelfs tot gewichtstoename zal leiden.

Na een crash dieet komt je meestal razendsnel weer aan

Want, en je voelt hem misschien al aankomen, je kunt een crash dieet niet eeuwig volhouden dus er komt een moment dat je weer ‘normaal’ gaat eten. Je lichaam verkeert echter nog steeds in de ‘overlevingsstand’, heeft minder spieren, dus verbrandt minder calorieën en heeft een vertraagde stofwisseling.

Het is simpelweg niet meer is ingesteld op het verwerken van normale hoeveelheden voedingsstoffen. Gevolg is dat je razendsnel weer aankomt en vaak zelfs zwaarder wordt dan voordat je met het Crash dieet begon.

Gezond afvallen

Maar wat dan wel? Dé manier van afvallen waarmee je niet vijf kilo in vijf dagen afvalt, maar wel op een gezonde manier werkt aan een permanent resultaat, blijft de combinatie van gezonde en gevarieerde voeding en voldoende beweging.

Het duurt dan misschien wat langer voor je resultaat ziet, maar het resultaat is duurzaam en je voelt gewoon dat het beter voor je is.

1 Reactie

  1. Diako

Reageer: