Het Eiwitdieet Uitgelicht

proteinerijke productenHet eiwitdieet heeft een enorme sprong in populariteit gemaakt. En dat is niet zo gek, want de praktijk wijst uit dat eiwit diëten een effectieve manier zijn om af te vallen…

Het succesverhaal van Erica Terpstra, die met haar eiwitdieet maar liefst 40 kilo afviel, is hier een goed voorbeeld van.

Dát het werkt is dus wel af te leiden uit het grote aantal succesverhalen. Maar wat houdt een eiwit dieet precies in? Wat mag je wel en niet eten? En is het voor jou ook een geschikte manier is om wat kilo’s kwijt te raken? Deze vragen en meer worden in de rest van het artikel beantwoord.

Wat is een eiwit dieet?

Eiwit dieten worden ook wel proteïne dieten genoemd en zijn gebaseerd op het eten van veel eiwitten, weinig vetten en weinig koolhydraten. Vooral de eiwitten in dierlijke producten zoals in vlees, vis, eieren en zuivel zijn hiervoor geschikt.

Wat mag je wel en niet eten?

Bij een eiwitrijk dieet eet je bijna geen koolhydraten. Dat betekent dat brood, pasta en aardappelen uit den boze zijn. Als ontbijt eet je dus bijvoorbeeld ei met bacon, maar zonder toast. Als lunch mag je gerust een cheeseburger, maar dan wel zonder het broodje. Het avondeten kan bijvoorbeeld bestaan uit een salade met vis of vlees, maar ook hier zonder aardappelen of pasta.

Wat je wel mag eten bij een eiwitdieet:

  • Vlees
  • Vis en schaaldieren
  • Eieren
  • Zuivelproducten zoals melk en kaas
  • Groenten

Wat je niet mag eten bij een eiwitdieet:

  • Aardappelen, pasta en rijst
  • Suikers zoals in chocolade
  • Vruchtensappen
  • Zoete vruchten
  • Alcohol

Verschillende keuzes

Eiwit dieten komen voor in verschillende vormen. Wanneer je weet welke voedingsmiddelen je wel en niet mag eten, kun je hier natuurlijk zelf mee aan de slag. Maar er zijn ook dieten die zijn gebaseerd op weekschema’s waarin precies staat aangeven wat je per dag mag eten. Enkele bekende eiwit dieten zijn:

  • Dukan Dieet
  • Dr. Frank dieet
  • Prodimed Eiwitdieet

Daarnaast zijn er ook dieten die bestaan uit kant en klare eiwitpreparaten, tussendoortjes en proteïneshakes.

Hoe werkt een eiwitdieet of waarom val je er vanaf?

Het antwoord is ketose. Dit is het proces dat ontstaat wanneer het lichaam, op zoek naar brandstof, overschakelt op het verbanden van lichaamsvet. Het lichaam heeft brandstof nodig. Wanneer je een eiwitdieet volgt eet je dus geen of weinig koolhydraten en vetten. Het lichaam kan deze voedingsbestanddelen dus ook niet als brandstof gebruiken en gaat op zoek naar een alternatieve energiebron… jouw lichaamsvet. Opgeslagen lichaamsvet is namelijk een prima brandstof voor het lichaam.

Het ketose-proces begint meestal 48 uur nadat iemand met een eiwitdieet is begonnen. Vaak gaat dit het in het begin gepaard met een wat slap gevoel, hoofdpijn en een slechte adem. Na een paar dagen zullen deze verschijnselen echter gewoon weer verdwijnen.

De voordelen van een eiwit dieet:

  • De meeste mensen kunnen er in korte tijd veel mee afvallen
  • Het eten van eiwitten geeft een voldaan gevoel, waardoor het eiwitdieet goed is vol te houden
  • Schommelingen in je bloedsuikerspiegel nemen af, waardoor ook de neiging tot het eten van zoete dingen afneemt.
  • Minder vetmassa, meer spiermassa. Het eten van eiwitten helpt bij de opbouw van spieren. Een eiwit dieet is dan ook erg populair bij mensen die hun spiermassa willen opbouwen.

Voor wie is een eiwitdieet geschikt?

Een eiwitdieet is vooral geschikt voor mensen die binnen een korte tijd enkele kilo’s kwijt willen raken. Een strikt eiwitdieet is niet geschikt om langer dan ongeveer acht weken te volgen. Wie daarna nog meer wil afvallen, kan een minder streng eiwitdieet volgen gecombineerd met een Low Carb dieet, waarbij het gebruik van koolhydraten wel wordt beperkt, maar niet meer uitgesloten.

Let wel op dat door het uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen, het risico van een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen kan ontstaan. Om dat te voorkomen wordt aanbevolen een vitamine- en mineralen supplement te gebruiken.

Zijn eiwit dieten de moeite waard?

Kort gezegd, ja. Eiwit dieten kennen veel voordelen, en de praktijk wijst uit dat ze effectief zijn. Zonder dat je jezelf hiervoor hoeft uit te hongeren, ben je die paar extra kilo’s zo kwijt. Het vergt natuurlijk wel even een aanpassing in je voedingspatroon, maar resultaat mag je verwachten.

Reageer: