Een Hardloop Afstand Meten Doe Je Zo

afstand illustratieDankzij applicaties zoals Google Earth en Google Maps kun je tegenwoordig snel en makkelijk je hardloop afstand meten. Google Earth biedt naast het meten ook de mogelijkheid om de omgeving van je route te bekijken. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar Google Earth en leg ik in dit artikel uit hoe je daarmee een hardloop afstand meet…

Over Google Earth

Google Earth is een gratis te downloaden programma dat de fascinerende mogelijkheid bied om virtueel over de wereld te vliegen. Onderweg zoom je in, waar je maar wilt, en bekijk je de omgeving van dichtbij in 3D. Alsof je er geweest bent dus. Wat dit programma echter ook kan, en daar gaat het hier nu even om, is het meten van de afstanden van zelfgekozen trajecten. Hoe gaat dat in zijn werk?

Je hardloop afstand meten met Google Earth:

  • Nadat je Google Earth gedownload en geïnstalleerd hebt, klik je boven in de menu-balk op ‘Extra’
  • Vervolgens klik je op ‘Liniaal’
  • In het kader dat in je scherm verschijnt kies je het tabje ‘Pad’
  • Wanneer je met je muis over het scherm beweegt, zie je een vierkantje dat met de cursor meebeweegt. Ga hiermee naar het beginpunt van je traject en klik.
  • Vervolgens ga je met je muis in de richting die je wilt volgen en klik je een stukje verder weer. Je ziet dat in het kader direct wordt berekend wat de afstand tussen deze twee punten is (zie screenshot)

gemeten hardloop afstand

  • Volg met je muis vervolgens de hele route, terwijl je tussentijds regelmatig klikt om het traject vast te leggen en de afstand te berekenen.
  • Mocht je een keer een klik willen corrigeren dan kun je kliks met backspace ongedaan maken.
  • Wanneer je de hele route hebt gevolgd en ‘geklikt’, weet je hoe ver je hebt gelopen, of welke route van een bepaalde afstand je zal gaan lopen.
  • De route die je hebt berekend kun je gemakkelijk bewaren en later weer gebruiken, door op ‘Opslaan’ te klikken.

Realtime informatie terwijl je loopt met een GPS-horloge

Een Andere mogelijkheid voor het meten van je hardloopafstand is een GPS-horloge. Het is niet gratis zoals Google Earth, maar biedt wel realtime informatie terwijl je loopt.
GPS horloges maken verbinding met een satelliet. net als navigatiesystemen voor in de auto. Op het horloge kun je vervolgens, terwijl je loopt, aflezen welke afstand je hebt afgelegd, maar ook informatie over tijd, snelheid en hartslag. Door direct op deze informatie in te spelen, is het makkelijker je training te optimaliseren, en daardoor kun je dan wellicht ook sneller het doel bereiken dat je voor ogen hebt.

Google Earth of een GPS-horloge?

Nu zul je niet snel je laptop of pc meenemen als je gaat hardlopen, dus wanneer je Google Earth gebruikt voor het meten van je hardloop afstand, ontbreekt het je aan realtime informatie onderweg. Daarentegen is Google Earth wel gratis, eenvoudig en praktisch in het gebruik. Bovendien kun je met Google Earth niet alleen je hardloop afstand meten, maar ook het hele traject vanachter je pc in 3D bekijken. En dat kun je met een GPS-horloge dan weer niet.

Reageer: