Hoe je jouw Ideale Hartslag Voor Vetverbranding kan Bepalen

hoe vetverbranding werktSporten is vet verbranden. Wanneer je hartslag verhoogt, neemt ook de vetverbranding in je lichaam toe. Een goede reden om te sporten dus! Maar er komt meer bij kijken…

Tenminste, als je er voor wilt zorgen dat je inspanning beloont wordt met een zo hoog mogelijke vetverbranding. Dit doe je door jouw ideale hartslag te bepalen…

Jouw ideale hartslag kan je bepalen met dit simpele rekensommetje:

De hartslag voor een optimale vetverbranding is 60%-70% van je maximale hartslag. De maximale hartslag is afhankelijk van je leeftijd en bereken je door 220 min je leeftijd te doen.

Ben je bijvoorbeeld 30 jaar dan is je maximale hartslag 220-30=190. Optimale vetverbranding bereik je dan door tijdens het trainen je hartslag tussen de 114 (60% x 190) en 133 (70% x 180) slagen per minuut te houden.

Dit is niet de meest nauwkeurige methode omdat de maximale hartslag niet bij iedereen hetzelfde is, maar algemeen genomen is het een prima leidraad.

Een misverstand over het trainen met een hoge hartslag

Met een optimale vetverbranding wordt bedoeld dat de verhouding tussen de trainingsintensiteit en de mate van vetverbranding het meest gunstig is; de minste inspanning voor het beste resultaat. Het is echter een misvatting dat je, wanneer je boven deze hartslag traint, geen extra vet verbrandt. Met een intensievere training verbrand je wel degelijk extra vet. Het is alleen zo dat je dan percentueel iets minder vet verbrandt.

Bij trainingen waarbij de ideale hartslag wordt gehanteerd komt 50% van de verbrande calorieën uit vetreserves. Intensiever sporten betekent dat dat percentage omlaag gaat, maar omdat je met een intensievere training meer caloriën verbrandt verbrand je uiteindelijk toch meer vet.

Het klinkt misschien wat ingewikkeld dus hier even wat voorbeelden:

  • Training 1, met ideale hartslag op 65% van de maximale hartslag. Verbranding is 180 calorieën, 50% hiervan = 90 calorieën komen uit je vetreserves.
  • Training 2, intensievere training met hartslag op 85% van de maximale hartslag. Verbranding is 260 calorieën, 40% hiervan = 104 calorieën komen uit je vetreserves.

Kies je eigen trainingsintensiteit

Welke trainingsintensiteit je kiest is natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeur. De één houdt van een sportieve uitdaging en explosieve training en zal zich daarom beter voelen bij een training zoals in het tweede voorbeeld. Houd je het liever wat rustiger dan zal training 1 waarschijnlijk je voorkeur hebben. Prima, want ook hiermee boek je uitstekende resultaten.

3 Reacties

  1. Yvonne
  2. Daniël
    • Albert Knop

Reageer: