4 ‘Core Oefeningen’ voor een Platte Buik

buikspier trainingWe werken ons graag in het zweet voor een platte buik met de aloude bekende buikspieroefeningen of crunches…

Je kent ze vast wel, die eindeloze lange reeksen oefeningen, waarmee we onze buikspieren trainen in de vurige hoop er een plattere buik aan over te houden.

De vraag is alleen, werkt het ook?

Dat je wat moet doen voor een strakke buik en soms misschien zelfs wel een beetje moet afzien is prima. Een platte buik krijg je natuurlijk niet vanzelf. Maar waar ik zelf tegenaan loop, is dat de inspanning die je moet leveren om resultaat te boeken met simpele crunches te hoog is.

Je behaalt met deze oefeningen relatief gezien weinig resultaat. Dat werkt natuurlijk niet echt motiverend. En dat moet toch anders kunnen?

In mijn speurtocht naar een betere manier om dit aan te pakken ben ik erachter gekomen dat het isoleren van de buikspieren, wat je feitelijk met de meeste bekende buikspieroefeningen doet, niet echt een efficiënte manier is om aan een strakkere buik te komen.

De buikspieren zijn namelijk relatief kleine spieren, in vergelijking met andere spieren in het buik-rug-billen gebied. Dus toen mij verteld werd dan je meer resultaat boekt wanneer je, naast je buikspieren, tegelijkertijd ook andere spieren in je lichaam traint, kwam dat op mij heel logisch over.

Sneller een platte buik met ‘core oefeningen’

Zo ontdekte ik ‘core oefeningen’. Hiermee train je niet alleen de relatief kleine buikspieren, maar alle kernspieren in billen, buik en rug, met als resultaat dat je meer vet verbrandt en eerder het gewenste resultaat zult bereiken; een platte buik.

Even de voordelen van core oefeningen op een rijtje:

 • Meer vetverbranding, dus sneller een platte buik
 • Je lichaam versterkt vanuit de kern, waardoor je ook andere fysieke oefeningen beter zult kunnen uitvoeren
 • Je krijgt er meer balans door
 • Je kunt de oefeningen gewoon zelf thuis doen, wanneer je maar wilt

Begin met deze 4 core oefeningen

Om je een beetje op weg te helpen volgen hieronder vier core oefeningen die samen een effectieve workout vormen.

Het is de bedoeling dat je de oefeningen achter elkaar doet, zonder pauze tussendoor. Na de laatste oefening neem je 2-3 minuten rust, waarna je weer opnieuw begint. Voor een goede workout doe je dit drie keer achter elkaar, waarbij je per oefening zoveel herhalingen doet als je kunt volhouden.

Bij alle oefeningen geldt, blijf goed doorademen en concentreer je op het aanspannen van je diepste buikspieren. Dat zijn de spieren die je aanspant wanneer je hoest.

De oefeningen:

Fitball crunch

Fitball crunches zijn effectiever dan crunches op de grond. Op de grond doen namelijk je benen vaak mee, terwijl op de bal je buikspieren al het werk doen.
Reverse ab curl

Deze oefening richt zich op je onderste buikspieren. Vaak is het in het begin lastig om je op deze spieren te concentreren, maar als je de oefening eenmaal onder de knie hebt voel je dat het werkt.
Bicycle maneuver

Herhaald onderzoek heeft aangetoond dat deze fietsbeweging één van de meest effectieve oefeningen is.
Double crunch

Met deze oefening train je zowel het bovenste als het onderste gedeelte van je buikspieren.
Deze oefeningen vormen een uistekend begin, er komt echter wel meer bij kijken. Maar dat is te veel informatie om in een kort artikel op in te gaan. Dus…

Wanneer je echt serieus bent over het krijgen van een platte buik

Als je echt serieus bent over het verwezenlijken van een platte buik raad ik de Strakke Buik Bijbel van Glenn Goossens aan…

Glenn is gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer. Hij is daarnaast doorgespecialiseerd in het helpen van mensen bij het behalen van een platte buik.

Lees hier verder: Glenn’s Strakke Buik Bijbel

10 Reacties

 1. Di
 2. ReverendNL
 3. hoi
  • Jan Paul
 4. harrold
 5. shirley
 6. roos
 7. Paulien
  • Jan Paul
 8. Manon

Reageer: