Ik Wil Afvallen

slanker willen wordenVeel mensen willen wel wat kilootjes kwijt, maar ja: “Ik houd het toch niet vol” of “Ik heb geen tijd om te sporten” zijn veelgehoorde excuses om toch maar niet te beginnen met afvallen.

Als dit soort excuses jou ook saboteren dan is het belangrijk dat je jezelf af en toe toespreekt om het vol te houden. Want je kunt soms vastlopen en het niet meer zien zitten… Maar hoe pak je de dan toch de draad weer op – waar haal je die kracht vandaan?

Enkele gedachten die je weer op het goede spoor kunnen zetten…

Een van de belangrijkste punten is dat je gelooft in jezelf. Heb je in het verleden al eerder een succes geboekt met afvallen? Dat is iets waar je energie uit kan putten, want die ervaring bewijst dat je het kan. Blijf jezelf aan dat succes herinneren.

Het mooie aan afvallen is bovendien dat iedere dag nieuwe kansen en mogelijkheden biedt. Lukt het vandaag niet, dan is er morgen weer een dag. Houdt ook goed voor ogen waar je het voor doet, want wat is jouw reden om af te vallen? Gezonder worden, je fitter voelen of wil je slanker en aantrekkelijker worden? Hoe dan ook, afvallen betekent er op vooruit gaan.

Geen smoesjes meer

Verval je toch in eeuwenoude smoesjes? De tips hieronder kunnen je helpen deze en andere valkuilen te overwinnen:

  • Geen tijd om te sporten: Het absolute nummer 1 excuus! Maar is het écht waar? Dit is één van die momenten dat je jezelf streng moet toespreken. Vraag jezelf kritisch af of je echt geen half uurtje vrij kunt maken.
  • Te moe zijn: Voor veel mensen is het lastig om ’s avonds, na een lange dag werken, nog te gaan sporten. Denk eens aan alternatieven: ’s morgens vroeg of tijdens de lunchpauze. Bedenk ook dat je van sporten juist energie krijgt.
  • Sporten is niet leuk: Er zijn zoveel mogelijkheden dat er vast een sport is die je wel leuk vindt. Denk eens aan stevig wandelen, yoga of dansen. Zumba is een goed voorbeeld van een dans die door veel mensen met plezier word uitgeoefend.
  • Volhouden: Misschien een dooddoener, maar wel belangrijk: ‘Geef nooit op!’. Houd je doel voor ogen, geloof in jezelf en ga door of pak de draad weer op. Afvallen kan altijd want iedere dag is er één waarop je slanker en fitter kunt worden.
  • Haalbare doelen: Stel jezelf haalbare doelen of maak subdoelstellingen wanneer je einddoel ver weg ligt. Je kunt bijvoorbeeld best 20 of 30 kg in een jaar afvallen, maar een jaar is lang. Neem dan als subdoel bijvoorbeeld dat je over 3 maanden 7 kg wilt zijn afgevallen. 

Samen afvallen

Sporten en afvallen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar misschien vind je het wel lastig om je er toe te zetten regelmatig te sporten. Vaak werkt het dan stimulerend wanneer je samen sport. Het is leuker, gezelliger en werkt als een stok achter de deur om ook daadwerkelijk te gaan. Het moet wel een beetje bij je passen, maar wat soms ook extra motivatie oplevert is een (online) afvalclub, zoals Weegclub.nl. Je hebt dan contact met andere deelnemers en kunt elkaar oppeppen en ervaringen en tips uitwisselen. Bovendien worden je afvalresultaten in kaart gebracht, wat een extra stimulans kan zijn.

Kies voor slanker, gezonder en fitter!

Maar goed, hoe je het ook doet, uiteindelijk komt het erop neer dat jij degene bent die het moet doen. Jij beslist of je wel of niet gaat afvallen. Kies je ervoor om te gaan sporten of om met een zak chips op de bank neer te ploffen. De enige die deze keuze kan maken ben jij zelf!

Reageer: