Buik, Billen, Benen: Berusten of Bestrijden?

buik billen benen“Zoveel hoofden zoveel zinnen”, zoveel vrouwen zoveel billen; wie is er vandaag de dag tevreden met haar vrouwelijke rondingen?

Als we in de spiegel kijken zien we de uitbundige vormen waarmee moeder natuur ons heeft opgezadeld niet meer als nuttig, maar als iets vervelends wat weggewerkt dient te worden…

De buik moet plat, de benen lang en slank, de heupen smal en de billen hoog en stevig. We zijn niet allemaal het Next Top model, maar streven er wel naar het zo dicht mogelijk te benaderen. Sla een willekeurig damesblad open en je vindt een artikel over de probleemzones van de vrouw.

Hoe krimp je die probleemzones?

Een deel van het probleem zit in je genen, de een heeft nu eenmaal bredere heupen dan de ander, daar verander je weinig aan. De hoeveelheid vet die erop ‘plakt’ heb je gelukkig wel zelf in de hand.

We weten zo langzamerhand wel dat we door regelmatig, voedzaam en voldoende te eten, te drinken en te bewegen het percentage lichaamsvet terug kunnen dringen naar gezondere proporties, maar hoe raken we die rijbroek kwijt? Of die zwemband? Of dat zitje achterop? Want we vallen natuurlijk niet af daar waar we het willen. Plaatselijk.

Het antwoord is: oefenen. Oefenen in een gezondere leefstijl, een die wat langer aanhoudt dan het zoveelste dieet of het zoveelste abonnement op de sportschool. Het liefst de rest van je leven.

Couch potato

Spieroefeningen zijn prima om de spierspanning in het probleemgebied aan te pakken, ze leiden echter niet tot vetverlies. Het vetgehalte verminder je door af te vallen, door minder te eten dan je verbruikt en door je hartslag te verhogen. Alle reclames voor afslanksmeersels ten spijt zul je actie moeten ondernemen om die drilbillen, blubberbenen en hobbelheupen aan te pakken!

Stevig wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, het maakt niet uit waar je voor kiest. Samen of met een vriendin, in wedstrijdvorm of recreatief, in de sportschool of thuis op de wii, als je maar van de bank af komt.

Door spieren te trainen – te shapen – worden ze beter zichtbaar als dat vetlaagje eraf is, dus het een kan niet zonder het ander als je echt mooie vormen wil zien. Niet bang zijn dat je meteen een bodybuildster wordt; daar is intensieve, gerichte training voor nodig op een niveau dat de gemiddelde vrouw niet kan of wil bereiken. Je hoeft er zelfs niet voor naar een sportschool, gewoon thuis met een paar gewichtjes, boeken of flesjes water kom je een heel eind.

Pilates, (power)yoga en de tachtiger jaren callanetics bieden een heel goed programma, net als fitness workouts met squats, lunges, deadlifts en kettlebell oefeningen.

Je ziet het: mogelijkheden te over. Nu de knop nog om.

4 Reacties

  1. Danielle Zwanink
  2. yeliz
  3. Hanane
  4. Winn

Reageer: