Afvallen met Acupunctuur: Fabel of Werkelijkheid?

naalden in lichaamIs acupunctuur een goede manier om af te vallen? Met deze vraag in mijn achterhoofd stuit ik op internet regelmatig op discussies over afvallen en acupunctuur. Het valt mij op dat je hierover op de verschillende fora veel positieve berichten tegenkomt…

Zo zou acupunctuur afvallen stimuleren door het hongergevoel te stillen en de stofwisseling te versnellen. Je zou er veel kilo’s in korte tijd mee kunnen verliezen en het mooie aan het hele verhaal is dat ik lees dat in veel gevallen de kilo’s wegblijven. Dat klinkt erg goed allemaal, maar…

Wat mij opvalt wanneer ik deze discussies lees is dat het steeds gaat over acupunctuur in combinatie met een (streng) dieet. Hier enkele voorbeelden van zulke forumberichten:

“Hallo dames, ik heb het gedaan en ben toen 16 kilo afgevallen en deze zijn er nog steeds af. Ik had er geen capsules bij maar wel een vetvrij dieet. En de naaldjes in je oor zorgen er ook voor dat je bloedsuikerspiegel laag blijft. Daar is dat hele dieet op gebaseerd. Ik mocht daar ook absoluut geen brood bij eten.”

“Ik heb ook acupunctuur (1,5 jaar geleden) en nu dit voorjaar laser gedaan. Door het strenge dieet van 3 weken en daarna 3 weken stabiliseren blijven de kilo’s eraf.”

acupunctuur dieet combinatieAfvallen met acupunctuur word dus vrijwel altijd gecombineerd met een dieet. Maar iedereen die een dieet alléén al nauwlettend volgt valt normaal gesproken af, met of zonder acupunctuur. Dus waar hebben we acupunctuur dan voor nodig? Iemand op een forum schrijft hierover:

“Het is inderdaad het dieet wat je doet afvallen maar de naaldjes zorgen voor een snellere vetverbranding en gaat het hongergevoel tegen. Ook zorgen deze naaldjes ervoor dat de schildklier beter werkt. Anders is het onmogelijk om het dieet wat erbij zit vol te houden.”

Hieruit zouden we dan kunnen veronderstellen dat acupunctuur wellicht een belangrijke bijdrage levert aan het afslankprocess.

Wat zeggen acupuncturisten hier eigenlijk zelf over?

Acupuncturisten vertellen ons dat het word toegepast om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, waardoor de behoefte om telkens grote hoeveelheden (zoet) te eten, verminderd. De acupunctuurbehandelingen richten zich daarbij vooral op het stimuleren van de werking van de miltmeridiaan en het verminderen van de werking van de maagmeridiaan.

Wanneer een acupuncturist constateert dat sprake is van een verstoring van de energiebalans zal de behandeling zich daarnaast ook richten op het aanwakkeren van het “spijsverteringsvuurtje”. Innerlijke rust en wilskracht zouden met acupunctuur ook kunnen worden versterkt.

Acupunctuur voor afvallen, een sleutel tot succes of een placebo?

De vraag is uiteindelijk of de acupunctuur behandelingen echt de key tot succes zijn, of slechts een steuntje in de rug. Aan de andere kant zou je je ook kunnen voorstellen dat de behandelingen feitelijk helemaal niets doen, maar slechts een illusie wekken die helpt bij het volhouden van het dieet.

Ik ben benieuwd hoe anderen hierover denken, of wat de ervaringen van anderen zijn. Wat denk jij of wat is jouw ervaring? Werkt afvallen met acupunctuur of werkt het niet?

4 Reacties

  1. Renata
  2. ann van liedekerke
  3. Anno17
  4. Mar

Reageer: