Afvallen, Hoe kan je dat het Beste doen?

beste manier afslankenHet antwoord op de vraag hoe afvallen eigenlijk werkt is heel simpel. Wanneer je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, spreekt het lichaam opgeslagen (vet)reserves aan, waardoor je afvalt. Dat lijkt eenvoudig, toch blijkt het voor velen een moeilijke zaak…

Er zijn namelijk twee voorwaarden die een belangrijke rol spelen bij het succes van afslanken, maar deze voorwaarden hebben ook een behoorlijke invloed op je levensstijl. Deze twee voorwaarden zijn het aanpassen van je dagelijkse voedingspatroon en het maken van beweging tot een terugkerend onderdeel van je leven. Naast deze twee simpele voorwaarden is er ook één grote valkuil.

De valkuil waar veel mensen in lopen is dat ze zich alleen afvragen ‘hoe kan ik snel afvallen’. Ze verliezen daarbij de realiteit uit het oog en denken slechts nog aan het verliezen van zoveel mogelijk gewicht in zo kort mogelijke tijd. Wie in deze valkuil loopt, komt meestal bedrogen uit. Vaak lopen dergelijke afslankpogingen uit op voortijdig afhaken of slechts een kortstondig resultaat, het jojo-effect.

De focus bij de vraag ‘hoe kan ik afvallen’ zou dan ook veel meer moeten liggen op verantwoord en duurzaam afvallen. Daarbij horen natuurlijk ook aanpassingen in de voeding en meer beweging, maar het stellen van een reëel doel en het zorgen voor voldoende motivatie en ondersteuning maken net zo goed onderdeel uit van het afslankproces. Het is een combinatie van factoren die bepaalt hoe groot de kans op succes is. Hier de belangrijkste factoren op een rijtje:

Beweging

Afvallen, hoe vergroot je de kans? Met sporten en bewegen? Zeker! Vooral de sporten die een matige inspanning vergen zoals cardio-fitness, hardlopen, fietsen, zwemmen en wandelen, zorgen voor de hoogste vetverbranding. Vanaf twee uur per week matig intensief sporten geeft al resultaat. Wanneer je begint met sporten kan je gewicht eerst iets toenemen, maar dat is niets om je door te laten ontmoedigen. De gewichtstoename wordt namelijk veroorzaakt door spierweefsel dat zich door het sporten ontwikkelt en meer weegt dan vetweefsel. Eigenlijk alleen maar goed dus. Toch zal je van sporten alleen, dus zonder je voedingspatroon aan te passen, uiteindelijk niet (veel) afvallen.

Voeding

Hoe afvallen vaak mislukt is door het overslaan van maaltijden, waardoor je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Ten eerste is deze manier van afvallen moeilijk vol te houden, omdat het overslaan van maaltijden zorgt voor een gebrek aan energie en een futloos hongerig gevoel. Het gevolg hiervan is dat het je de puf zal ontbreken om voldoende te bewegen. Ten tweede werkt het overslaan van maaltijden averechts omdat bij niet eten de spijsvertering vertraagt, wat uiteraard niet bevorderlijk is voor het afslankproces.

Het lichaam heeft nu eenmaal voeding nodig. Niet te veel, maar wel gezonde voeding. Dit betekent voor de meeste mensen met overgewicht, dat ze hun eetgewoontes moeten aanpassen, maar wel verantwoord. Dit kan op verschillende manieren. Er bestaan diëten die gebaseerd zijn op vermindering van het aantal calorieën tot het niveau waarop je afvalt, of waarmee je na het afvallen op gewicht blijft. Daarnaast zijn er diëten die werken vanuit het mijden van bepaalde voedingsstoffen of combinaties van voedingsstoffen.

Hier zijn enkele voorbeelden van populaire diëten:

 • Caloriearme diëten: Deze diëten werken met een voedingsschema waarbij je wél de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt maar niet teveel calorieën. Caloriearme diëten bestaan in veel verschillende varianten.
 • Sonja Bakker: Dit is een voorbeeld van een zeer populair caloriearm dieet. Het gaat uit van weekmenu’s met gevarieerde en volwaardige maaltijden. De weekmenu’s zijn zo samengesteld dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt, maar met een beperkt aantal calorieën zodat je afvalt. Het leuke van dit dieet is dat er ruimte is voor wat lekkers.
 • Eiwitdieet: Een eiwit dieet bevorderd de inname van eiwitten. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in kip, vis, bonen, noten, ei en zuivel. Het zorgt voor een verzadigd gevoel en speelt een belangrijke rol bij de opbouw van spieren, waardoor ze het afslankproces ondersteunen. Bovendien dragen eiwitten bij aan een goede weerstand, een gezonde huid en een goed humeur.
 • Atkins dieet: Een dieet gebaseerd op koolhydraatarm eten. Het dieet vermijdt koolhydraatrijke voedingsstoffen of combineert deze met de juiste vetten en eiwitten. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten. Het uitgangspunt is dat niet het vet, maar de slechte koolhydraten in onze voeding voor overgewicht zorgen.
 • Sout Beach dieet: Ook een Low Carb, dus koolhydraatarm dieet, dat naast een onderscheid tussen goede en slechte koolhydraten ook een onderscheid maakt tussen goede en slechte vetten. De nadruk ligt op het combineren van goede vetten met goede koolhydraten.
 • Montignac: De basis van dit dieet is vergelijkbaar met de andere koolhydraatarme diëten. Het gaat er vanuit dat overgewicht ontstaat door de combinatie van vet met bepaalde slechte koolhydraten. De recepten bij dit dieet hebben het mijden van deze combinaties als uitgangspunt.

Deze lijst is slechts een greep uit een groot aantal populaire en minder populaire diëten.

Bij het aanpassen van je eetgewoontes hoort ook het eten op vaste tijden. Deze regelmaat voorkomt een hongerig gevoel buiten de vaste eettijden. In de regel beperkt je jezelf het beste tot vijf eetmomenten verspreid over de dag:

 • Ontbijt
 • Gezond tussendoortje
 • Lunch
 • Gezond tussendoortje
 • Diner

Doel en motivatie

Succesvol afvallen begint met het vaststellen van een reëel doel. Wanneer je jezelf voorneemt iedere week 5 kilo af te vallen, raakt je waarschijnlijk snel teleurgesteld omdat je dit té hoge doel bijna niet kunt waarmaken. Voortijdig afhaken is hiervan het gevolg. Niet slim dus, en ook niet nodig. De grootste motivatie om het afvallen vol te houden is nog altijd het halen van je doelen. Wanneer je jezelf een reëler doel stelt, bijvoorbeeld 2 kilo per week afvallen, is de kans dat je dit doel haalt groter en wordt de motivatie om door te gaan ook groter.

Ondersteuning

Afvallen is iets wat je uiteindelijk zelf moet doen. Er is niemand die het voor je kan doen. Wel kan je jezelf gesteund voelen door anderen, tips uitwisselen, elkaar oppeppen en helpen. Het zoeken naar een afslankclubje of afvallen forum op internet heeft vaak een positieve invloed op het afslankproces. Ook professionele ondersteuning zoals van een diëtiste behoort tot de mogelijkheden.

Niet snel maar duurzaam

We weten hoe afvallen ons kan helpen gezonder te worden en ons beter te voelen. Echter velen komen in de verleiding op een verkeerde of ongezonde manier te gaan afvallen: veel gewicht verliezen in heel korte tijd. Dat lijkt mooi, maar gaat meestal ten koste van de duurzaamheid. Het gevolg is dat deze mensen, na een periode van intensief afslanken, snel weer op hun oude gewicht zitten en een ongezond jojo-effect ontstaat. Hoe afvallen een langdurig resultaat oplevert is door jezelf een reëel doel te stellen en hier op een reële manier mee om te gaan. De truc is kortom, bewust en verantwoord af te slanken én slank te blijven!

6 Reacties

 1. marjan
  • Susan
   • Ovap
 2. Linda.
  • Frankie
 3. Anno

Reageer: