Het Paleo Dieet: Review en Gebruikers Ervaringen

Het Paleo Dieet
Gemiddelde beoordeling 0 (0 stemmen - lees de recensies)
Sending
Comments Rating 0 (0 reviews)

proteiene voedingHet paleo dieet is een modern dieetplan dat ook wel het ‘jagerverzamelaardieet’ of het ‘caveman dieet’ wordt genoemd.

Dit koolhydraatarme dieet werd in de jaren zeventig ontwikkeld door spijsvertingsarts Walter L. Voegtlin. In 2010 werd het dieet opnieuw onder de aandacht gebracht door voeding en sport wetenschapper Loren Cordain.

Sindsdien heeft het dieet enorm aan populariteit gewonnen…

Het dieet is gebaseerd op de voeding van de oermens, onze voorouders. Uit onderzoek van tanden en botten is gebleken dat deze mensen erg gezond waren. Genetisch gezien zijn wij bijna identiek aan de oermens, volgens voorstanders van dit dieet zouden we dus ook zo als hun moeten eten.

Het doel van dit dieet is vooral om gezonder te leven en je optimale gewicht te bereiken. Het dieet is dus niet speciaal gericht op afvallen, maar toch zal je in de startperiode 1 tot 2 kilo per week aan gewicht verliezen. Dit komt natuurlijk vooral door de verandering van je voedingspatroon.

Hoe het dieet werkt

oermensWat de voeding betreft gaat het er vooral om dat je zoveel mogelijk onbewerkt, natuurlijk voedsel eet. Voedsel dat onze voorouders ook aten. Het dieet bestaat uit vis, mager vlees, groente, eieren, zaden, noten en fruit.

In dit dieet ontbreken suikers, zuivel, granen, bonen en bewerkt voedsel. Kant-en-klare vruchtensappen en gedroogd fruit staan ook niet op het menu. De reden hiervan is, dat de oermens dit ook niet at. Wat drinken betreft is het dieet vrij eenvoudig. Je mag water, thee en versgeperste sappen drinken. Zuivel staat niet op het menu. Net als alcoholische dranken.

Terug naar de basis

Met het paleo dieet ga je eigenlijk helemaal terug naar de basis. Als je net begint met het dieet is het best even lastig om natuurlijke, pure recepten te bereiden. Veel mensen schaffen een speciaal boek of receptenboek aan ter inspiratie. Voorbeelden van recepten zijn onder meer smoothies met verse vruchten en water, koolsalades, wortelcake, verse tomatensoep en salades met gerookte kip.

Voor mensen die het paleodieet volgen, is een gezond ontbijt volgens het paleoprincipe vaak het grootste probleem. Je kunt niet meer even snel een plakje ontbijtkoek of een bak yoghurt met cruesli eten. Aangezien fruit is toegestaan is dit dus een goede optie als ontbijt.

Aan het paleodieet is geen tijdsduur verbonden. Eigenlijk is dieet ook geen goede omschrijving, want het is vooral een levensstijl.

Waarom intensief sporten word afgeraden

Korte intensieve oefeningen zijn beter volgens dit dieet. Dit was iets wat de oermens ook deed, tijdens zijn zoektocht naar voedsel. Stop dus met lange hardloopsessies of fietsrondes is de boodschap. Het is wel belangrijk dat je dagelijks voldoende beweging krijgt. Ga daarom bijvoorbeeld lopend of op de fiets naar je werk, als dat kan. Of maak ‘s avonds een lange wandeling.

De kosten

Om het dieet te volgen moet je natuurlijke, onbewerkte producten aanschaffen, zoals biologisch vlees of onbespoten groentes. Deze producten zijn duurder dan bewerkt voedsel. Je bent dus meer geld kwijt aan boodschappen.

De top 3 voor en nadelen van het paleo dieet

Voordelen:

  • Sneller een verzadigd gevoel doordat je meer eiwitten en vetten eet
  • Snellere, verbeterde darmwerking doordat je veel biologisch en vezelrijk voedsel eet
  • Bevorderd de gezondheid en verkleint de kans op kans op ziektes omdat je onbewerkt voedsel eet

Nadelen:

  • Een flinke aanpassing in je voedingspatroon
  • Dure boodschappen
  • Moeilijk inpasbaar in de moderne tijd

Conclusie

Als je graag een gezondere leefstijl wilt voor de lange termijn, dan is het paleodieet zeer geschikt. Om het dieet goed vol te houden, zal je je huidige levensstijl wel radicaal moeten aanpassen. Dit zal niet voor iedereen even makkelijk zijn. Wanneer je dit dieet wilt volhouden, dan zal je er dus echt voor de volle honderd procent achter moeten staan.

1 Reactie

  1. Ferdinand

Reageer:

Sending