Het Cambridge Dieet: Review en Gebruikers Ervaringen

Het Cambridge Dieet
Gemiddelde beoordeling 2 (1 vote)
Sending
Comments Rating 0 (0 reviews)

maaltijd vervangersHet cambridge dieet is een zeer laag calorisch dieet dat is ontwikkeld door Dr. Alan Howard van de Cambridge Universiteit in Engeland.

De doelstelling van het dieet is: snel gewichtsverlies realiseren zonder te korten op de dagelijkse hoeveelheid noodzakelijke voedingsstoffen.

Volgens de cambridge website zelf levert een strikte naleving van het dieet een gemiddeld gewichtsverlies op van 6 tot 10 kilo per maand.

Hoe het dieet werkt

Je kunt het cambridge dieet alleen volgen onder begeleiding van een gewichtsconsulent (die gratis is inbegrepen). Hier hebben ze voor gekozen omdat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat afslankprogramma’s betere resultaten tonen wanneer je er deskundige begeleiding bij krijgt.

cambridge productenDe voeding bestaat uit voorverpakte maaltijden, deze maaltijden bevatten alle noodzakelijke voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Ze zijn verkrijgbaar als shakes, soepen, pappen en repen en het is de bedoeling dat je 3 maal daags zo’n maaltijd eet (of drinkt), zonder daarnaast nog extra te eten.

In de beginfase eet je 415 tot 500 calorieën per dag. Na een periode (van maximaal 4 weken) word de calorie consumptie verhoogd (eerst tot 790 en vervolgens tot 1000 calorieën per dag).

De tijdsduur van een voedingsvervangend dieet (zoals het cambridge dieet) mag volgens de wet maximaal 3 weken achter elkaar zijn. Daarna moeten er normale voedingsmiddelen worden toegevoegd. De cambridge website zelf adviseert hierover: “als je je echter goed voelt en door wilt gaan met het dieet, dan adviseren wij je na 6 weken een tussenweek te houden”.

Het is het bij dit alles belangrijk om veel water te drinken om uitdroging te voorkomen.

Na de afslankfase is er nog 1 andere belangrijke fase die je dient te volgen, en dat is…

De afbouwfase

De afbouwfase is er om het jojo effect te voorkomen. Dit doe je door stap voor stap je dagelijkse calorie inname te verhogen totdat je weer op een normaal niveau zit. De brochure “afbouwen en opbouwen” die je van je gewichtsconsulent(e) zal krijgen, als je er voor kiest om het cambridge dieet te gaan volgen, bevat hier meer informatie over.

Na de afbouwfase hoor je niet meer aan te komen er vanuit gaande dat je tijdens de afbouwfase nieuwe gezonde eetgewoontes hebt aangeleerd die je zal blijven volgen.

Pas op met sporten

Het is niet aan te raden om intensief te gaan sporten terwijl je dit dieet volgt. Dit kan ten koste van je spierweefsel gaan en kan ook tot duizeligheid leiden omdat je calorie reserve relatief laag zal zijn. Matige lichaamsbeweging zoals fietsen, wandelen etc. is wel prima en is ook aan te raden voor het beste resultaat en je gezondheid.

De kosten

De kosten voor de cambridge producten zijn ongeveer 50 euro per week. Een cambridge gewichtsconsulent is zoals al eerder gezegd gratis inbegrepen, en consulenten bij jouw in de buurt zijn vrij makkelijk te vinden via de website van het cambridge dieet. Afspraken met een consulent bestaan uit het bijhouden van je resultaten, advies en coaching.

De top 3 voor en nadelen van het cambridge dieet

Voordelen:

  • Snel resultaat
  • De begeleide afbouwfase helpt om het jojo-effect te voorkomen
  • Eenvoudig, wat je dient te eten is duidelijk en alle maaltijden zijn voor je voorbereid

Nadelen:

  • Het is geen lange termijn oplossing
  • Sommige mensen ervaren bijwerkingen, waaronder haaruitval
  • De calorie-inname ligt ver onder de aanbevolen standaard, langdurig gebruik is dus niet bevorderlijk voor je gezondheid

Past dit dieet bij jouw?

Als je snel resultaat wilt zien en tegelijkertijd ook het jojo-effect wilt voorkomen, dan is het cambridge dieet in combinatie met de begeleiding wellicht een passende keuze. Het dieet heeft echter wel wat bedenk punten met betrekking tot je gezondheid (zie de nadelen).

Hecht je echter meer waarde aan het aanleren van een gezonde leefstijl voor de lange termijn dan kan je beter een ander dieet kiezen, want dat is niet één van de sterke punten van het cambridge dieet.

2 Reacties

  1. Karina
  2. Julie

Reageer:

Sending